Vliegers
Fotografie vanuit een vlieger

Cees Kuppens
Eibergen

Jaarverslag Fotoalbum

Mijn dubbele paraslee van 3x5 meter gebruikte ik vaak om  mijn eerste fotografie- apparaat omhoog te takelen. De eerste apparaten wogen rond de 3,5 kg.

Mijn Jongste dochter Claudia met vriendinnetje poseren bij mijn snowflake. Dit was in 1993.

Mijn multivin- vlieger was de eerste vlieger waarmee ik foto's gemaakt heb. de afmetingen zijn 3x 2 meter. Nog steeds maakt hij regelmatig vlieguren. Alleen niet meer bij mij want ik heb hem wegegeven. Hij stamt uit 1994 en was al behoorlijk aan het verslijten. Nu heb ik een nieuwe gemaakt met leuke kleurtjes.  --->

Mijn grote turbine is 20 meter lang, een leuk speeltje voor kinderen.   (en voor mij natuurlijk.)

Als lijnversiering heb ik onder andere deze duizendpoot gemaakt. Hij bestaat uit meer dan 1200 vijf en zeskantige figuurtjes, is 18 meter lang en er zit 34 m2 stof in verwerkt. Eigenlijk was hij 17 meter, maar zo’n ding moet toch ook een geslachtsdeel hebben, nietwaar?.

Na 3 maanden bijna elke dag een paar uurtjes naaien en knippen, waarbij  ik 1 keer 24 uur achter elkaar achter de naaimachine heb doorgebracht, was hij klaar.

Marjolein is helemaal verliefd op de vleermuis, tegen de avond laat ik hem wel eens vliegen op de camping. Het slaan van de vleugels wekt verbazing bij vele campinggasten.

De Dopero met het logo van de vroegere gemeente Eibergen. Dat is nu de gemeente Berkelland geworden.

Een kleurige vlieger-trein zit ook in mijn assortiment.

Dit is de reus van Eibergen. Deze dubbele paraslee is 7,5 x 4,5 meter. Een echte woesteling Bij matige wind vliegt hij prima, als de wind toeneemt, heb je al gauw een probleem want naar beneden komen wil hij niet zomaar.

←Deze vlieger is de circoflex, de stof is een baan van 10 meter lengte en 65 cm breed. de cirkel heeft een doorsnede van 3,2 meter.

Een van mijn deltavliegers is 6 meter breed en zweeft sierlijk door de lucht.

AMM vlieger. AMM staat voor Hersteldetachement Artillerie Meet Middelen. Wij deden onderhoud aan de wapenlokatieradar en de meteo voor de artillerie.

Deze vlieger heb ik cadeau gedaan bij het vertrek van een collega in 2012.

De flowform van 2,5 x 2 meter.

 

Onderstaande vlieger is een Sanjo, geheel wit, om zo onopvallend mogelijk te zijn. De afmeting is 2,6 meter hoog en 2 meter breed. Prima om een camera op te tillen. Perfect zo bewegingsloos als deze vlieger in de lucht hangt.

Mijn jongste kleinzoon, Djim, “helpt” me mee om de Delta op te laten.

Om de duizendpoot te bedwingen moet je flink in de touwen hangen. Van al dat touwtrekken krijg je spierballen en dat is volgens Quinty helemaal oké.

Op de Rijsbergse vliegerdagen 2017 behaalde ik met mijn vleermuis de nachtvliegerprijs. Een mooie beker was de beloning. Aangeschenen door een blauwe schijnwerper, zorgde het reflectiemateriaal en de fel rose knipperende ogen voor de hoogste score van het publiek. Ik werd bij het opruimen ook al aangesproken door het publiek over de mooie vleermuis.

Onderstaande vlieger is een Marconi vlieger. Maart 2017 is deze onder de naaimachine uitgekomen. Leuke vlieger voor lichte wind.

Afmeting 2 x 2 meter

Een mooie delta Conyne is het resultaat van de winter 2017/2018. Een lichte wind vlieger met stokken van 6 en 8 mm carbon. Kan ook nog een redelijke trekkracht ontwikkelen.

←Links ziet u mijn reuze flowform  “Go fly a kite” Een vlieger met enorme trekkracht. Hij ziet er heel erg leuk uit, maar is bij onvoorzichtig gebruik levensgevaarlijk. Er moet buiten de weersverwachting grote aandacht geschonken worden aan grondankers, kabels en katrollen. De afmetingen zijn 4 x 4,5 meter

←De vliegtuig vlieger, een kleine vlieger, leuk om kinderen zo’n vlieger in de handen te drukken en er mee laten vliegeren. Wie weet worden ze nog eens enthousiast, net zoals  Nathan in Dalfsen 2018.

Een enorme condor, de god van de Andes, met een spanwijdte van meer dan 6 meter. Ooit gebouwd door Jan Kits, nu opnieuw getoomd en met wijzigingen aan het frame is deze gigantische vogel weer luchtvaardig gemaakt. Schitterend om te zien.

Volgende
bladzijde

Ook een kleine facetvlieger is aan de verzameling toegevoegd. Afmeting 1x1,5 meter.

Met deze figuur haalde ik al bij zijn eerste vlucht de krant. Mijn oudste dochter noemde hem Jan Hendrik. En zo heeft ie meteen een naam gekregen. Tijdens zijn eerste vlucht verstoorde hij behoorlijk de lessen op een basisschool. Toch konden de leerkrachten het wel waarderen. --->

Vliegers

Laatste paar jaar heb ik wat meer gewerkt aan nachtvliegers, dat zijn vliegers met verlichting.
De grootste en nieuwste is de vuurwerkvlieger. Deze was voor het eerst te zien op vliegerfeest Twente op 28 t/m 30 juni 2019. Op de Rijsbergse vliegerdagen was dit de winnende vlieger voor de nachtvliegerprijs.

Telkens weer verschillende kleuren, ook gaat er een (virtuele) vuurpijl elke keer weer omhoog. Hieronder staat de vuurwerkvlieger tegen de caravan en rechtsonder de eerste proefvlucht overdag. Op dit moment zitten er 550 leds in de vlieger, maar dit aantal wordt binnenkort nog uitgebreid.