Fotografie vanuit een vlieger

Cees Kuppens
Eibergen

Jaarverslag Fotoalbum

Voor het fotovliegeren is een goede kabelhaspel onontbeerlijk.

Gelukkig ben ik redelijk handig en doe ook wel eens wat aan metaalbewerking, bovendien kan ik lassen en daarom heb ik zelf een haspelwerktuig kunnen ontwerpen en construeren (2005). Het haspelwerktuig bestaat uit een demonteerbare driepoot met bijbehorend grondanker en spanbanden. Op deze driepoot wordt een haspelhouder gemonteerd. Het hele apparaat wordt met 3 slotpennen in elkaar gezet. De verschillende haspels met diverse typen kabel kunnen simpel gewisseld worden.

De haspelhouder heeft in 2007 een geavanceerde reminrichting gekregen om de haspel tijdens het op en afrollen af te remmen en te blokkeren. Hiermee is het haspelwerktuig een geavanceerd en geperfectioneerd apparaat geworden.

Hier ben ik een remschijf voor een haspelwerktuig aan het frezen.

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld, ‘Kun je zoiets ook niet voor mij bouwen?’.

Maar helaas mensen, ik heb er gewoonweg geen tijd voor. In de avonduren ben ik altijd druk met knutselen, muziek maken en vele uurtjes breng ik door voor mijn computer(s).

Tijd om naar de TV te kijken heb ik niet, ik kijk soms alleen een keertje het nieuws!.

Voor de rest interesseert mij die TV toch helemaal niets, van mij mag dat ding meteen de deur uit. (Alleen mijn vrouw is het daar niet mee eens!!)

De mooiste knop aan de TV vind ik de UIT knop.

De haspels zijn opgebouwd uit ronde schijven gemaakt van trespa, een keihard materiaal wat ook watervast is. Het is in de bouw bekend als gevelbeplating. Het is wel duur spul, maar dan heb je ook wat!. De schijven zijn samen gemonteerd met slotbouten en  afstandbussen. Het handvat is gelagerd voor een soepele bediening.

U ziet dat ik hier stevige handschoenen draag, en dat is zeker geen overbodige luxe. Met deze vliegerlijn heb ik me al een keertje  verwond en dat wil ik dus geen tweede keer meer meemaken.

Inmiddels heb ik een lichtgewicht haspelwerktuig gebouwd. Zodra ik daar foto’s van heb, zet ik ze op deze pagina.

Volgende
bladzijde